Горещи новини

Защо кацането на Луната не може да е измама

-18:02-Razloginfo.com

Известният астрофизик Нийл Деграс Тайсън постави на място поддръжниците на конспиративната теория, че кацането на Луната е измама. Той призова невярващите да помислят колко трудно би било да се фалшифицира мисията Аполо 11 на НАСА. Според него, имитирането на кацане на Луната би било много по-трудно, отколкото просто да летиш до нея.На 20 юли 1969 г. НАСА изпълнява на пръв поглед невъзможна мисия да изпрати двама души на Луната – Нийл Армстронг и Бъз Олдрин. Те останаха на лунната повърхност 21 часа 36 минути и 21 секунди.

С течение на времето обаче кацането на Луната започна да „обрасва” с теории на конспирацията.  Те се подхранваха и от факта, че Армстронг като цяло водеше уединен живот след завръщането си на Земята и рядко даваше интервюта.

Хората започнаха да вярват, че американските власти са фалшифицирали кацането на Луната, за да подведат световната общност и да спечелят космическата надпревара със Съветския съюз.

Говорейки в късното шоу на Стивън Колбърт, астрофизикът Нийл Деграс Тайсън обясни защо кацането на Луната не може да е измама. Според него, невероятно трудно е да се фалшифицират подобни събития. Толкова сложно, че може да се окаже по-лесно да летиш до Луната, отколкото да създадеш убедителен фалшификат.

„Разбира се, че кацнахме на Луната. Само си помислете колко много трябва да направите, за да фалшифицирате кацането на Луната”, каза ученият.

„Между другото, летяхме до Луната девет пъти, така че всички тези девет полета трябва да бъдат фалшифицирани. Два пъти от тях летяхме около Луната, но не можахме да кацнем. Това също трябва да бъде фалшифицирано”, добави той.

„Разбирате ли какво е необходимо за това? Би било толкова трудно да се симулира кацане на Луната, че е по-лесно просто да излетиш. Законите на физиката го позволяват”, коментира Нийл Деграс Тайсън.

В проучване от 2016 г., публикувано в списание PLOS One, учените стигнаха до заключението, че масивни конспирации, включващи много хора – в този случай правителството на САЩ, учените и вероятно Холивуд – не могат да „оцелеят” дълго. Те ще бъдат разкрити бързо, тъй като служителите вероятно ще клюкарстват за фалшификацията.

Учените смятат, че най-малко 411 000 души ще са необходими за сценична постановка на кацането на Луната. Използвайки математическо моделиране, изследователите стигат до заключението, че толкова голям брой хора, замесени в заговора, ще доведат до разкриването му само за три години и осем месеца.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!