Горещи новини

Защо всяко заведение в Разлог и Банско трябва да има конвектомат?

| 11:49

Конвектоматът позволява автоматизация на процесите на приготвяне на храна със замяна на голям брой кухненски уреди. Основната характеристика на конвектомата е парата, която запазва полезните качества на храната по време на готвене. Сега не само готвачите на ресторанти могат да готвят по този начин – те са подбрали модели, които лесно ще се впишат във всяка кухня.За какво служи конвектоматът?

Преди да анализирате въпроса какво е това – конвектомат, малко история на произхода на това универсално кухненско оборудване. Първите такива фурни са произведени от немската марка Rational през 1976 г., така че устройството може да се счита за сравнително младо.

Първите модели, които бяха примитивен хибрид на двоен котел и конвекторна фурна, бяха скъпи и бяха достъпни само за големи вериги за обществено хранене. Модерни модели могат да бъдат закупени на цена от 5000 евро.

Дълго време високата цена на оборудването не го правеше много разпространено, но с появата на повече производители на това оборудване, както и с увеличаването на разнообразието от видове и модели, то ставаше все по-често срещано в кухните.

Използването на такова устройство ви позволява да получите апетитни и пищни сладкиши.

И така, какво е конвектомат? Това е професионално кухненско оборудване, което съчетава различни режими на обработка на храната с пара и конвекция или принудително разпределение на потоците горещ въздух вътре в шкафа.

Просто казано, това е универсално устройство, което ви позволява да готвите, пържите, задушавате или готвите перфектни сладкиши.

Закупуването само на един такъв уред за кухнята ви позволява да не купувате двоен котел, отделна фурна, електрически тиган или бойлер. Също така, използването на конвектомат автоматизира процеса на готвене, доколкото е възможно, тъй като човек трябва само да зададе желаната програма и температурен режим.

Устройството и принципът на работа на конвектомата

Устройството съчетава два основни режима на работа: конвекция или принудително разпределение на нагрятия въздух през пространството на вътрешната камера и използване на пара за готвене.

При някои модели може да се използва и трети режим, който се състои в подреждане на два основни, което е предимство, но се отразява на цената.

Механичните системи за управление се считат за остарели и практически не се използват в съвременните модели.

Механичните системи за управление се считат за остарели и практически не се използват в съвременните модели.

Конвекцията се осигурява от вентилатори, които са монтирани в стените на работната камера. Наличието на херметичност при затворена врата гарантира, че въздухът, който циркулира вътре в конвектомата, се изсмуква от вентилатора в корпуса и след това преминава през нагревателния елемент, което позволява да се постигне бързо нагряване на устройството до желаната температура. Термостатите се използват за контрол на температурата в устройствата.

Количеството вода се контролира с помощта на електроди. Когато нивото падне под необходимото ниво, вентилът се отваря. След достигане на необходимото количество се затваря.

Когато режимът на конвекция е включен, е възможно да се постигне термична обработка на продуктите, която по качество е подобна на пърженето, като загубите намаляват до 30%. Също така използването на горещ въздух спомага за ускоряване на процеса на получаване на готовото ястие, като същевременно готвачът не трябва да го наблюдава или обръща, за да постигне равномерно изпичане.

Финални думи

Ако сте предприемач от Банско или Разлог, както и от друго населено място, опериращ в ресторантьорският и хотелиерски бизнес, то трябва да знаете, че добре оборудваната кухня е нещо много важно. Инвестирайте в конвектомат и по този начин Вашите готвачи ще бъдат много доволни. Нещо повече, клиентите ще усетят разликата във вкуса на приготвената храна и ще ви посещават отново и отново!

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!