Горещи новини

Зашеметяващи „сини“ вълни на Марс разкриват начина, по който духа вятърът

| 18:27

Това, което изглежда като вълни от син пясък, изпълващи марсианския пейзаж, кара Червената планета да изглежда още по-чужда от обикновено. Поразителното оцветяване обаче не е това, което изглежда. За да видите истинската красота, трябва да погледнете малко по-дълбоко от този грим.Изобразен от Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА по-рано тази година, пейзажът е обработен в така наречения „фалшив цвят“, трансформирайки едва доловимо различни дължини на вълната на светлината в палитри, които можем да различим.

Това подобрение изглежда красиво, вярно е, но не е направено само за да изпъкне малко Марс. Обработката на данните по този начин подчертава контраста в регионите и характеристиките на марсианската повърхност, давайки на планетарните учени наистина изящен инструмент за разбиране на геоложките и атмосферни процеси, протичащи далеч под орбиталната височина на MRO.

Регионът, изобразен от MRO тук, е кратерът Гамбоа в северното полукълбо на Марс. Изобразен с невероятна разделителна способност, като всеки пиксел представлява 25 сантиметра (9,8 инча). Най-малките вълнички по върховете на много от по-големите хълмове са разделени една от друга само на няколко фута. В даден момент те се сливат, за да образуват малки могили, които се излъчват навън от вълните на дюните на разстояние около 10 метра (30 фута) една от друга. Оцветени в ярко синьо, е по-лесно да различите отличителните шарки на тези средно големи структури сред море от гънки и големи, пясъчни вълни.

Познати като напречни еолийски хребети или TAR, тези структури със среден размер се състоят от пясък, съставен от много груби частици. Според НАСА засилените цветове на големите дюни и TAR предполагат продължаващи ерозионни процеси. „Мега-вълничките изглеждат синьо-зелени от едната страна на подобрения цветен изрез, докато TAR изглежда по-ярко син от другата“, пише говорител на уебсайта на НАСА.

„Това може да се дължи на факта, че TAR се движат активно под силата на вятъра, като изчистват по-тъмния прах и ги правят по-ярки. Всички тези различни характеристики могат да посочат в каква посока е духал вятърът, когато са се образували.“

Понякога всичко, от което се нуждаем, е малко промяна на възприятието, за да научим нещо ново… и да придобием малко повече знание за чудесата на Вселената.

Можете да изтеглите горното изображение с висока резолюция от уебсайта на НАСА.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!