Горещи новини

Затлъстяването причинява над 1,2 млн. смъртни случая годишно в Европа

| 20:01

СЗО съобщи за епидемични нива на наднормено тегло и затлъстяване в Европа, свързани с над 1,2 милиона смъртни случая годишно, като призова за бързи промени в политиката, за да се обърне опасната тенденция.В нов доклад на Световната здравна организация се казва, че през последните пет десетилетия процентът на затлъстяване в региона е нараснал със 138% и е свързан с редица ракови и сърдечносъдови заболявания. Близо една четвърт от възрастните в Европа са със затлъстяване, което е повече, отколкото в който и да е друг регион, с изключение на Северна и Южна Америка, посочва СЗО.

„Нивото на наднорменото тегло и затлъстяването е достигнало епидемични размери в целия регион и продължава да се увеличава“, заяви европейският офис на здравния орган.

„Повишеният индекс на телесна маса е основен рисков фактор за незаразни болести, включително рак и сърдечносъдови заболявания“, е цитиран в доклада регионалният директор на СЗО Ханс Клуге.

Затлъстяването причинява поне 13 различни вида рак и вероятно е причина за поне 200 000 нови случая на рак годишно, се казва в доклада.

„Тази цифра се очаква да нарасне още повече през следващите години“, се казва в новия доклад на организацията.

Смята се, че наднорменото тегло и затлъстяването са причина за повече от 1,2 милиона смъртни случая годишно, което представлява повече от 13% от смъртните случаи в региона, допълва тя.

Последните налични изчерпателни данни от 2016 г. показват, че 59% от възрастните и почти едно от всеки три деца, 29% от момчетата и 27% от момичетата,са с наднормено тегло в Европа.

През 1975 г. 40 процента от възрастните европейци са били с наднормено тегло. Оттогава досега разпространението на затлъстяването сред възрастните се е увеличило със 138%, като между 2006 и 2016 г. увеличението е 21%.

Пандемията от коронавирус също се свързва с нарастващите талии, особено след като локдауните са насърчили нездравословното хранене или заседналия начин на живот, се посочва в доклада.

Той разкрива и допълнителни рискове за здравето, свързани с наднорменото тегло.

„Хората, живеещи със затлъстяване, са по-склонни да изпитат тежки последици от спектъра на болестта COVID-19, включително прием в интензивно отделение и смърт“, каза Клуге.

СЗО призова за промени в политиките за предотвратяване на затлъстяването и насърчаване на здравословния начин на живот, като например облагане с данък на сладките напитки и субсидиране на здравословните храни, като същевременно се ограничи предлагането на нездравословни храни на децата.

„Политическите интервенции, насочени към екологичните и търговските детерминанти на лошото хранене на нивото на цялото население, вероятно ще бъдат най-ефективни за обръщане на епидемията от затлъстяване“, заяви организацията.

Европейският регион на СЗО включва 53 държави, включително няколко в Централна Азия.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!