Горещи новини

Затворник осъди държавата за тясна килия

-15:57-Razloginfo.com

Затворник подаде иск за 20 000 лева срещу ГД „Изпълнение на наказанията“ заради мизерията, глада и липса на лечение в пловдивския затвор. По време на престоя си зад решетките той се почувствал унижен, засрамен, както и изпитал чувство за безпомощност, болки и страдания.

Адвокатът на лишения от свобода твърди, че на клиента му били причинени вреди, които се изразявали в неосигуряване на елементарни битови и хигиенни условия. В килията нямало достатъчна площ, тя била не повече от 3 кв. м., липсвала и вентилация. Тоалетните били с неработещи казанчета, липсвали прегради, нямало работещи чешми или умивалници. Получавал храна с лошо качество. В банята се налагало да се къпят по 30-40 души заедно и при работещи 5-6 душа.

В крайна сметка жалбата на лишения от свобода е уважена частично, а не изцяло. Той ще получи обезщетение за за претърпени неимуществени вреди по време на престоя в ареста в Пловдив и в пловдивския затвор. Административен съд му присъди 15 672 лв., осъждайки ГД „Изпълнение на наказанията”. Магистратите приеха, че за исковия период 20.07.2015 г. – 26.05.2020 г. , ищецът е пребивавал 528 дни в килии, в които жизненото му пространство е било значително под предвидените стандарти, възприети от Съвета на Европа и от Съда по правата на човека, които са в размер на 4 кв.м. Отделно от това, в този период в килиите, в които е пребивавал ищецът, е имало наличие на дървеници и хлебарки;  на лицето не е била осигурена диетична храна, отговаряща на неговите заболявания, а така също още при приемането му в затвора не му е било осигурено медицинско обслужване. „Тези обстоятелства, съгласно практиката на Съда по правата на човека, съставляват самостоятелно и достатъчно основание да се приеме, че ищецът е бил подложен на нечовешко и унизително отношение“, се казва в решението на съда. Останалите твърдения на затворника са били отхвърлени от магистратите.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!