Горещи новини

Засякоха мощна измама в доставките на антигенни тестове и предпазни средства

| 20:18

Проверки, извършени в различни регионални здравни инспекции, са констатирали нарушения, свързани с доставките на антигенни тестове, предпазни средства и дезинфектанти. Това съобщи доц. Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването.В условията на извънредно положение те се купуваха без обявяване на обществени поръчки, припомни Пандов. По думите му проверките са констатирали липса на прозрачност, на информация за подписаните договори и на отчетност.

Проверката е показала, че при провежданите процедури от регионалните здравни инспекции, единичната цена на антигенните тестове варира от 3.00 до 18.50 лв. Най-скъпи тестове са купували в здравната инспекция в Смолян.

Само в пет от 28 здравни инспекции са били създадени комисии, които да разгледат постъпилите оферти за тестове. В 22 здравни инспекции са публикували покани за доставки, но 13 от инспекциите не са заложили критерии за оценка. Анализът показва, че информация за проведените процедури не се публикува, липсват срокове за разглеждане на предложенията, липсват комисии, поставени са кратки срокове за доставка или срокове по спешност, което стеснява кръга на участниците, допълни Пандов. Имаме данни, че някои здравни инспекции не са предоставили информация и на контролните органи.

Проверка на инспектората установи, че здравните инспекции не са изпълнявали указанията на МЗ по реда на Закона за държавната собственост, който изисква те да съставят актове за предаване на личните предпазни средства и тестовете на лечебни заведения и на юридически лица на бюджетна издръжка, обясни Пандов.

При предаването на предпазните средства и тестовете не са били определени конкретни служители, които да отговарят за предаването им. Не е имало и адекватен контрол при предаването на тестовете на лабораториите и дали наистина тези лаборатории ги използват по предназначение, добави той.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!