Горещи новини

Засега мир няма: Зеленски се отказа от Шведския модел, поиска украински

| 16:01

Властите в Киев отхвърлиха предложенията, оповестени от Русия, Украйна да възприеме неутрален статут по подобие на Австрия и Швеция. Според Киев, преговорите с Москва за прекратяване на военните действия трябва да се фокусират върху “гаранции за сигурността“.„Украйна сега е в пряко състояние на война с Русия. Следователно, моделът може да бъде само “украински“ и да се основава единствено на правни гаранции за сигурност“. Това заяви главният преговарящ Михайло Подоляк в коментар, разпространен от канцеларията на президента Владимир Зеленски.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че австрийският или шведският вариант за Украйна като демилитаризирана държава се обсъжда и може да се разглежда като компромисен.

Помощникът на руския президент Владимир Мединский съобщи, че по време на преговорите Киев е предложил в Украйна да се създаде австрийски или шведски вариант на демилитаризирана държава – предложение, което Москва разглежда като „известен компромис“.

Припомняме, че по-рано днес външният министър на Русия Сергей Лавров първи проговори за подобен вариант с обявяване на неутралитет на Украйна.

По думите му духът на добронамереност, който „не се е появил веднага, но все пак започва да се проявява, ще надделее и ще позволи споразумение по тази тема“.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!