Горещи новини

Заради Омикрон: До 10 души на частни партита в Германия

| 9:15

В Германия ограничиха частните новогодишни партита до 10 души и забраниха на зрителите да посещават футболни мачове, за да спрат разпространението на Омикрон, но не въведоха нов локдаун преди Коледа.След разговори с 16-те регионални лидери на Германия канцлерът Олаф Шолц заяви, че страната е изправена пред пета вълна, тъй като новия, силно заразен вариант на вируса Омикрон, се разпространява агресивно по света.

„Всички сме уморени от пандемията, но това не ни помага, трябва отново да се обединим“, каза Шолц, като обяви нови мерки, които ще засегнат както ваксинираните, така и неваксинираните.

От 28 декември Германия ще затвори нощните клубове и местата за танци, каза той.

В стремеж да се избегнат големи празненства по време на Нова година само 10 души, които са ваксинирани или преболедували коронавируса, ще могат да се събират на частни партита.

Германия вече обяви забрана за продажба на фойерверки.

„Това не е време за партита и уютни вечери в компанията на много хора“, каза Шолц.

На неваксинираните е разрешено да се смесват само с двама души от друго домакинство. Правилото не важи за деца до 14-годишна възраст.

Също така от 28 декември големите организирани събития вече няма да се провеждат със зрители, това се отнася и за футболните мачове.

Първа дивизия на германската Бундеслига прекъсва до 7 януари, но връщането на така наречените „игри на призраци“ беше очаквано, след като регион Бавария вече предприе тази стъпка по-рано този месец.

Правителството на Шолц и премиерите на провинциите обаче не се вслушаха в призивите на здравната агенция на Института „Роберт Кох“ да предприемат незабавни и строги мерки срещу Oмикрон.

По-рано днес RKI издаде актуализирани препоръки, в които призовава за максимално ограничаване на контактите, както и за други мерки, като забрана за пътуванията по празниците и удължаване на училищните ваканции.

Но новото правителство на Германия, ръководено от Шолц, което пое поста от кабинета на Ангела Меркел по-рано този месец, засега изключва възможността за налагане на по-строг локдаун. Шолц заяви, че очаква германците да действат отговорно и предпазливо през коледния период.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!