Горещи новини

Заради вноса на стари и амортиризирани коли ставаме моргата на Европа

-16:57-Razloginfo.com

България целенасочено насърчава вноса на стари и амортизирани автомобили в страната и ако това продължава, тя ще се превърне в една морга на Европа с много замърсени градове. Това каза Иван Ушев, член на УС и ръководител на секция „Товарни автомобили“ в Асоциацията на автомобилните производители пред Bloomberg TV Bulgaria.През последните 30 години има изградени над 500 сервизни центъра и шоуруми, инвестиции за над 3 млрд. евро, платени преки и непреки данъци от 7 млрд. евро, над 10 500 са заетите в компаниите, каза още Ушев. Според него пазарът на нови автомобили е на толкова ниско ниво спрямо другите пазари в Европа основното поради покупателната способност. България все още не е стигнала онези нива на средна работна заплата, която да стимулира българина да купува нови автомобили, а и липсва държавна политика, която да стимулира това.

През миналата година са доставени почти 54 000 автомобила, като рекордът държи 2008 година, когато са внесени около 60 000 автомобила. При тежкотоварните картината е по-различна. Рекордна беше миналата година – 2022 година с регистрирани над 3 500 товарни автомобила, подчерта той.

„Автомобилният парк в България в момента наброява около 3,7 млн. автомобила, а над 70% са над 15-годишни. В резултат на това – България е водеща в няколко класации, които са изцяло негативни. Например в класациите за брой смъртни случаи, породени от замърсен въздух (между 12 и 15 000), а големите ни градове са на челните места по замърсяване на въздуха“, изтъкна още Ушев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него България се нуждае от активна и съвременна стратегия, която да изведе страната на чиста и устойчива мобилност.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!