Горещи новини

Започна XVI събор на народното творчество “Пирин пее” 2022 г.

| 12:08

Под патронажа на президента на Република България- г-н Румен Радев, XVI събор на народното творчество – „Пирин пее“ 2022 г. събира над 1500 участници от всички общини на територията на област Благоевград, както и гости от цяла България.По повод и 60-годишнината от първата среща на самодейците от Югозападния край, в рамките на два дни ще бъдат показани опазени през вековете образци от българския фолклор и етнографска традиция.

Събитието ще бъде открито днес от 10:00 часа с представяне на фолклорните състави и изпълнители на събора на 3-те сцени. В 19:30 часа ще се състои концерт-спектакъл „Земя на песни“, посветен на 60- годишнината на Събора на народното творчество „Пирин Пее“.

Програмата продължава на 31-ви юли /неделя/ отново в 10:00 часа с представяне на фолклорните състави и изпълнители на събора на 3-те сцени.

Традиционно в рамките на Събора се организират и честванията, посветени на 119 години от Илинденско-Преображенското и 144 години от Кресненско-Разложкото въстание. В тази връзка в неделя от 11:00 часа ще се извърши тържествен ритуал пред паметника на Илинденско- Преображенското въстание. Заключителният Гала концерт, в присъствието на президента на Република България, ще започне в 12:30 часа на главната сцена.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!