Горещи новини

Започна ремонт на паметника на Шипка, заделени са 111 хил. лв.

-14:52-Razloginfo.com

Започва реконструкция на един от най-известните и посещавани паметници в България – паметникът на Свободата на Шипка. Централният вход ще бъде затворен за посетители в рамките на три дни.

Още през 2016 година е започнала мащабна дарителска инициатива, която имала за цел да осигури средства за цялостна консервация и реставрация на най-емблематичната част от паметника – огромния бронзов лъв, който стои на северната стена на монумента, обясни директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов пред Нова.

„Вчера започна подготовката за същинската реставрационна дейност, като в момента се изгражда скелето, което трябва да осигури достъп на реставраторите.

Очакваме днес или утре тази работа да приключи. Поради тази причина вчера, днес и утре достъпът до входа е ограничен. Който желае, може да посети костницата, в която се влиза през южния вход на паметника”, каза още той.



Реставрационните дейности ще продължат до 1 септември съгласно договор на стойност 111 000 лева, сключен между НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и изпълнителя ДЗЗД „Паметник Шипка 2019“.

Предвижда се цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!