Горещи новини

Започнало ли е Слънцето да умира?

| 9:57

Кога ще умре слънцето и започнал ли е този процес?  Според учените този процес е започнал, но все още има няколко милиарда години в най-лошия случай.„Ако не знаем толкова много неща за Слънцето, то как се очаква да разгадаем всички останали звезди, които съставляват нашата прекрасна галактика“, казва астрономът Орлаг Крийви от Обсерваторията във Франция.

Вече знаем в известни подробности какво ще се случи в бъдещето на нашето Слънце. То ще продължава да повишава температурата си през следващите няколко милиарда години до изчерпване на водорода, за да се предпази ядрото си.

Ядрото ще започне да се свива, образувайки водородна обвивка. След това този водород започва да изхвърля хелий в ядрото. По време на това събитие външната атмосфера на Слънцето ще се разшири с много, може би дори до орбитата на Марс, превръщайки я в червен гигант.

В крайна сметка, когато свършат водородът и хелият, ще се образува планетарна мъглявина и ядрото ще се превърне в бяло джудже, което би могло да отнеме трилиони години, за да се охлади напълно.  На Земята й остават още само около милиард години.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!