Горещи новини

Започва строителството на първия плаващ град

-14:12-Razloginfo.com

Първият плаващ град в света ще бъде построен край бреговете на Пусан, Южна Корея. Плановете са изграждането му да приключи през 2025 г. С подкрепата на ООН, градът ще се превърне в „защитена от наводнения инфраструктура“, състояща се от няколко изкуствени острова, които се повдигат заедно с водата, за да се избегне риска от наводнение



Общността ще си е напълно самодостатъчна, тъй като ще си произвежда електроенергия чрез слънчеви батерии, разположени на покривите на сградите. На острова ще се произвежда храна, достатъчна за нуждите на обитаващите го, както ще има и пречиствателни станции за вода. Жителите ще могат да се движат между отделните части на острова с футуристични лодки.

Новият град също така ще може да се противопоставя на стихийни бедствия, включително наводнения, цунамита и урагани от пета степен, благодарение на факта, че плаващите платформи ще бъдат закрепени на морското дъно.

Инвестицията в островния град е 200 млн. USD. Строителството му ще започне съвсем скоро, благодарение на „исторически договор“ подписано от властите на град Пусан, ООН-Хабитат и нюйоркската дизайнерска компания Oceanix.

Точното местоположение на „прототипа“ на плаващия остров предстои да бъде уточнено, макар по информация на Oceanix, най-вероятно той ще бъде разположен в близост до северната част на пристанището на Пусан.

Всеки един от малките острови ще има шестоъгълна форма и варовиково покритие, което е няколко пъти по-яко от бетона, но толкова леко, че да може да се задържи на повърхността на водата. Клетките под всяка платформа могат да бъдат използвани за съхранение на миди, морски водорасли или други морски дарове, а рибните отпадъци могат да се използват за наторяване на растения

Според разработчиците на Oceanix, жителите ще трябва да се хранят с „предимно растителна храна“. Биологичните продукти ще се отглеждат в аеропонни (въздух) и аквапонични (подхранвани от бактерии) системи, допълнени от традиционни ферми на открито и оранжерии.

В строителството активно ще се използват местни суровини, като например бързо растящия бамбук, който има 6 пъти по-голяма гъвкавост от стоманата и е с отрицателен въглероден отпечатък. Сградите на острова ще са максимум 7 етажа, за да могат да издържат на поривите на вятъра. Лятото в Пусан често е горещо и знойно, така че покривите на сградите ще бъдат засенчени колкото е възможно повече отвътре, осигурявайки комфорт и намалявайки разходите за охлаждане.

Предстои да се определи размерът на града, но се очаква островите да приемат до 10 000 жители.

В допълнение към жилищните сгради, островът ще разполага с обществен площад, пазар и „центрове за духовност, обучение, здраве, спорт и култура“, добавя Oceanix. Между другото, компанията води преговори с поне 10 други държави за изграждането на нови плаващи градове.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!