Горещи новини

Започват проверките на барове и заведения по морето

| 10:10

Със старта на летния сезон започват и проверките на барове и заведения по морето. Те касаят контрол върху предлагания на клиентите алкохол, за да няма разреден или фалшив такъв.Проверките по Северното Черноморие до този момент показват, че няма сериозни нарушения, но несъответствия се констатират основно на места, където се предлага изхранване на база ол инклузив.

Какви са съветите на експертите и за какво трябва да внимаваме, когато си поръчваме спиртни напитки?

За да проверят дали алкохолът е качествен, експерти от Комисията за защита на потребителите влизат в произволно избрано заведение. Персоналът на един от проверените барове е категоричен, че при тях се предлага само качествен алкохол. „Много държим на качеството на нашия алкохол. Посрещаме и изпращаме винаги клиентите си със широка усмивка. Досега е нямало никакви оплаквания“, твърди сервитьорката Марина Николова.

Въпреки това, експертите проверяват бутилки със спиртни напитки на случаен принцип. При проверката се взимат проби от вече отворени бутилки, а към тях се прибавя и затворена бутилка от същата партида. „От трите проби едната остава за търговеца. Втората проба отива в акредитирана лаборатория, за да се изследва за физико-химичен, органо-липтичен анализ. Третата проба остава като контролна“, обяснява Христо Милев, който е регионален директор на КЗП – Варна.

Резултатите от пробите излизат след месец, а ако се установи нарушение, търговецът подлежи на санкциите, предвидени в закона.

Експертите обаче отчитат, че по Северното Черноморие до този момент не са попадали на метилов алкохол, който да се предлага в заведенията, но споделят, че най-честите нарушения са свързани с етикетирането на бутилките. „Под 40 градуса уиски ако се предлага, то не следва да бъде етикетирано с надпис, на който да пише „уиски“. Следва да има надпис на български език „спиртна напитка“, като по никакъв начин не следва да бъде оказвано, че тя е с вкус на уиски – това е забранено от закона“, обяснява Милев.

В подобни случаи няма вреда върху организма ни, а по-скоро не получаваме това, което всъщност сме си поръчали. „Такива спиртни напитки често се предлагат в по-ниско бюджетни ол инклузиви в туристически обекти, но в никакъв случай не бих казал, че те са опасни. В годините назад сме имали само 1 случай, в който след анализ от акредитирана лаборатория, сме попадали на наистина разреден алкохол“, допълва регионалният директор на КЗП.

Проверките на КЗП ще продължат през целия сезон. Тя извършва проверки по жалби и сигнали на граждани и собствени такива.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!