Горещи новини

Зам.-директорът на Агенция по горите: Има разрешение за острел, но ще се действа само при второ нападение

-16:25-Razloginfo.com

Ще отстрелят мечката от Белица, само ако има второ нападение. Това обяви на брифинг Филип Ковашки – заместник изпълнителен директор на Агенцията по горите.

Снимката е илюстративна

„Хората трябва да бъдат спокойни, че ще бъдат взети професионални мерки“, посочиха на брифинга.

По думите му хората трябва да взимат превантивни мерки – да говорят на висок глас, например, така че да избегнат среща с мечка. За спокойствие на живущите в Белица, денонощни екипи ще бдят за мечките със специална техника.„Разрешителното е предвидено в законова процедура, която трябва да бъде изпълнена, независимо от волята на обществото. Тази процедура е предвидена в Наредба 8 и е напълно законосъобразна. Друг е въпросът дали това разрешително ще бъде ползвано за обстрелване на тази мечка или която и да е мечка. Към момента това не се предвижда. Чрез издаването на тази заповед се цели да има законово основание в случай на нужда. Тоест ,ако има второ нападение, втори случай на агресия от животно. Сами разбирате, че няма как да оставим хората, които ходят там за гъби, беззащитни”, заяви той.

Мечката няма да бъде отстреляна, ако се премести и на друго място. Например високо в планината. По-рано днес кметът на Белица също увери, че се прави всичко възможно животът на мечката да бъде спасен. Всички се надяват, че тя е избягала. През изминалите четири дни животното не е забелязано в района на парка за танцуващи мечки, където се случи инцидентът.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!