Горещи новини

Закриват нравствената полиция в Иран, продължават протестите в цялата страна

| 18:50

Нравствената полиция в Иран ще бъде закрита, след два месеца на масови протести заради смъртта на млада жена с неправилно сложен хиджаб. През следващите две седмици властите в Техеран ще обсъдят дали да отпадне изискването за носене на хиджаб.В Иран всички ги познават – мъжете са в зелени униформи, а жените – в черни чадори. Патрули, създадени, за да контролират спазването на облеклото в ислямската република.

На 16 септември именно служители на нравствената полиция задържат и пребиват 22-годишната Махса Амини заради неправилно сложен хиджаб. Три дни по-късно младата жена почина, а смъртта й предизвика най-масовата вълна от протести в Иран.

Нравствената полиция няма общо със съдебната система и тя беше закрита от тези, които я създадоха“, заяви главният прокурор на Иран.

В сегашния си вид патрулите на нравствената полиция действат от 2006 година. Създава ги тогавашният ултраконсервативен президент Махмуд Ахмадинеджад. С идването на власт на сегашния президент Ебрахим Раиси през лятото на миналата година, ролята на нравствената полиция се засили още повече.

„Републиканските и ислямските основи на Иран са конституционно укрепени, но има методи за прилагане на конституцията, които могат да бъдат гъвкави“, заяви президентът.

Решението не доведе до радост в Иран. Опасенията на протестиращите са, че дейностите на нравствената полиция ще бъдат прехвърлени на друго звено в полицията. През последните два месеца хиджабът се превърна в символ на недоволството.

Демонстрантите вече настояват за много повече права от махането на забрадката, включително за сваляне на сегашното управление. От утре в Иран започва тридневен масов протест. Планирани са протестни шествия в цялата страна.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!