Горещи новини

Закриват и Националния ваксинационен щаб

-16:34-Razloginfo.com

Националният ваксинационен щаб преустановява дейността си. Това решиха министрите на заседанието на кабинета по-рано през деня.

С проекта се предлага да се преустанови дейността на Националния ваксинационен щаб, създаден през 2020 г. за приемане на Национален план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

За подпомагане на дейностите по ваксиниране в страната, се създава консултативен съвет по ваксини от експерти с по-широка експертиза и с по-широка обществена представителност, съобщават от правителствената пресслужба.Новият съвет ще подпомага министъра на здравеопазването в организирането и провеждането на ваксинациите, изготвянето на обществена информация и осъществяването на комуникация с цел повишаване на доверието във ваксинацията и постигането на висок ваксинационен обхват в страната.

Остава възможността, министърът да създава съвети като експертни консултативни звена, при необходимост от консултативна помощ от външни експерти за решаване на проблеми от специалната му компетентност, се казва още в съобщението.

И още от решенията на кабинета.

Одобрени са допълнителни 35 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването.

Решението се налага поради удължeния срок на извънредната епидемична обстановка до 31 юли 2021 г. и необходимостта да се осигури устойчивост на мярката за предоставяне на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19.

Осигуряването на ежемесечно допълнително възнаграждение за медиците на първа линия в размер на 1 000 лева нетно е една от най-ефективните предприети мерки за справяне със ситуацията с разпространението на COVID-19 и основна предпоставка за задържане на така дефицитните кадри, съобщават от министерския съвет.

На брифинг по-рано през деня министрите увериха, че парите за медиците на първа линия в „Пирогов“ са гласувани на заседанието на кабинета.

Източник: E79 News

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!