Горещи новини

Задължителните ястия на трапезата за Бъдни вечер

-10:20-Razloginfo.com

На 24 декември празнуваме един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер, или денят преди Рождество Христово. По традиция на този ден семейството се събира около масата за празнична вечеря. Ястията трябва задължително да са постни, тъй като това е последният ден от четиридесетдневните коледни пости, както и да са нечетен брой. Има няколко гозби, които е задължително да присъстват на масата на този ден.Ето кои са седемте традиционни ястия, които да сложите на трапезата си на Бъдни вечер:

Питка

Най-неотменният символ, който задължително трябва да присъства на трапезата на Бъдни вечер, е питката с късмети. Според българските вярвания хлябът е безкръвна жертва и с него можем да умилостивим по-висшите от нас сили. Питката трябва да е кръгла, защото символизира цикличността на живота. Късметите зависят от човека, но най-често в питката се слага паричка. Някои хора слагат и дрянови клонки, варива или семки – символ на плодородието. Питката се чупи и разпределя от най-възрастния човек в семейството. Първото парче се нарича за Богородица, следващото за къщата, а останалите за членовете на семейството. Според вярванията, ако паричката е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички. Ако пък се падне в член на семейството – то той ще е най-големият късметлия през следващата година. За ентусиастите, които месят питки, има един трик, който ще направи питката ви пухкава, мека и вкусна – газирана вода.

Зелеви или лозови сарми

Сармите на Бъдни вечер са класика. Те се пълнят с ориз, тъй като той е вариво и набъбва в процеса на готвене. Вярва се, че е важно на Бъдни вечер да се поднасят храни, които набъбват, за да може също като тях да „набъбват” здравето, късметът и плодородието.

Лозоите сарми символизират увитото в пелени новородено чедо, събраното богатство у дома.

Пълнени чушки

Пълнените чушки са друго класическо ястие за трапезата на Бъдни вечер. Интересното при тях е, че се използват сухи чушки, които предварително се накисват във вода, за да омекнат. След това се пълнят с ориз или боб – на същия принцип за „набъбването”. Освен това пълнените чушки символизират пълните хамбари.

Боб

Бобът може да бъде приготвен под множество форми – бобена салата, чорба, на фурна. Както и да изберете да го сготвите, важно е да присъства на трапезата, тъй като е символ на плодородие и берекет.

Чесън

Чесънът има ритуално значение. Той може и просто да бъде поставен на няколко места по трапезата, но е задължително от всяко ястие на нея всеки да хапне поне малко.

Вярва се, че чесънът предпазва от зло, уроки и болести.

Тиква Вярва се, че е важно на трапезата да има нещо сладко, за да е сладък животът на семейството през годината. Може да направите тиквеник, пълнена тиква или просто печена тиква – вариантите са много и всичко зависи от вашето въображение.

Може да сложите мед, захар или каквото вие обичате.

Сушени плодове/ядки

Сушените плодове и ядките също са символ на плодородие, като най-важни в случая са орехите. В миналото, а и на много места и до днес, на Бъдни вечер всеки член от семейството е разчупвал орех. Ако ядката е голяма и хубава – човекът ще е здрав и ще има късмет през идната година. Респективно, ако ядката е черна или сбръчкана – годината няма да е добра.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!