Горещи новини

Задават се нови мерки срещу COVID, маските стават задължителни?

-11:19-Razloginfo.com

„В Министерството на здравеопазването се проведоха интензивни разговори и до два дни ще бъдат обявени резултатите от тях и новите мерки срещу разпространение на COVID.Много е важно сега да ограничим разпространението му. Поне носенето на маските да бъде задължително навсякъде на обществени места“, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова за „България сутрин“ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че е важно мерките да бъдат превантивно взети, тъй като се очаква значително повишаване на случаите. Все още Източна Европа е с ниско разпространение на заболяването, но по думите й подвариантът BA.5 много бързо се разпространява и всеки заразява много повече хора.

„Очакваме в пъти да се повиши заболеваемостта. Бързо ще стигнем до пика, а след това по-бавно да намаляват случаите. Пикът вероятно ще е свързан с пълното доминираме на BA.5. В нашия център интензивно се работи по секвениране. Където е стъпил BA.5, започва да измества останалите“, обясни проф. Христова.

Като процентно отношение смъртността при омикрон и BA.5 е по-ниска спрямо предишните вълни. Освен това вече има изграден имунитет и хората успяват да се преборят с вируса още на входната врата.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!