Горещи новини

ЖП гарата в Банско я гласят за музей на теснолинейката

-10:04-Razloginfo.com

Централното управление на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД обяви амбициозен план за превръщането на Родопската теснолинейка Септември – Добринище в туристическа атракция от национален мащаб. Придружена от специално място за гарата в Банско, тази инициатива обещава да подчертае историческото значение на линията и да превърне жп гарата в Банско в динамичен транспортен и културен център.Родопската теснолинейка е единствената работеща жп линия с междурелсие 760 мм в България, преминавайки през живописни пейзажи на Родопите, Рила и Пирин. По време на обновяването на линията като базов пункт за обслужване на подвижния състав, гарата в Банско ще получи специално внимание, като централна точка за пътниците.

Представители на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД, Националната компания Железопътна инфраструктура и народният представител Васил Тодев извършиха оглед на линията и инфраструктурата на гарите. Целта е да бъде изготвен план за възстановяване и развитие на родопското влакче, съвместно с Министерство на транспорта.

По време на проверката в Банско, общинското ръководство сподели намерението за създаване на транспортен комуникационен център в района на жп гарата. Това ще обедини железопътния транспорт с междуградските автобуси, общинските автобусни превози и такситата, предлагайки удобство за пътниците.

Освен като транспортен център, гарата в Банско ще бъде преобразена в музей на теснолинейката, където ще бъдат експонирани части от парните машини и други исторически артефакти. Проектът предвижда облагородяване на водната кула и други сгради, с цел привличане на туристи и обогатяване на туристическото предложение на Банско.

Източник: agencia.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!