Горещи новини

Жестоки глоби в Австрия при отказ от ваксина, в здравеопазването и до 4 седмици затвор

-10:56-Razloginfo.com

Федералният канцлер на Австрия Александър Шаленберг обяви на пресконференция, че ще се налагат административни наказания, след като в Австрия влезе в сила законът за задължителна имунизация срещу КОВИД, което ще стане най-късно на първи февруари 2022 година.Според вестник „Стандард“ законът вече се разработва със социалните партньори и специалисти по конституционно право и вече е изяснено, че той е легитимен. По думите на Шаленберг той ще е подобен на наредбата за задължително имунизиране на хората от здравеопазването, която ще влезе в сила в средата на декември тази година.

Според законопроекта, пише „Стандард“, се допускат изключения за бременни и лица с противопоказания по здравословни причини. Що се отнася до оздравелите лица, ще е необходима наредба, която да определя колко време след преболедуването лицата са освободени от имунизация.

В проекта се подчертава, че имунизацията не бива да се прави по принуда. Всичко това ще е записано във Федералния закон за защитни имунизации срещу КОВИД.

Все още не е изяснен въпросът от колко години лицата ще са задължени да се имунизират, дали законът ще е в сила само за австрийските граждани или за всички, които се намират в Австрия, тъй като това ще засегне туризма.

Александър Шаленберг заяви, че нарушаването на задължението за имунизация е административно нарушение. За професиите в сектора на здравеопазването е предвидена глоба до 3 600 евро или четири седмици лишаване от свобода, а отказът от трета игла ще струва 1450 евро или до четири седмици лишаване от свобода. Тези санкции са залегнали в законопроекта, съобщава „Стандард“.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!