Горещи новини

ЕЦТП призовава за корекции в отстъпката от 25 стотинки за горивата

| 13:14

Влязлата в сила от 9 юли отстъпка от 25 стотинки за литър в цената на базовите горива е мярка, от която мнозина ще се възползват.В същото време обаче тази държавна помощ, макар обявена като валидна за лични автомобили, на практика ограничава именно някои групи собственици и ползватели.

Сред тях са хората, на които се налага да наемат автомобил, например ако техният собствен е в сервиз. Освен това отстъпката дава предимство на някои автоинструктори и ощетява други. Например обучаващите с автомобили, които са собственост на частно лице и реално извършват търговска дейност (обучение), ще могат да използват отстъпката, като в същото време ще могат да използват и други облекчения, като например възстановяването на ДДС, защото тези автомобили често са отдадени под наем. По този начин се създава нелоялна конкуренция в един от секторите, където едни ще получат по-голямо предимство за сметка на други, въпреки че извършват една и съща дейност.

Друг проблем е отказът на бензиностанции да приемат плащане с банкова карта след зареждане с отстъпката от 25 стотинки. Това според Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) поражда съмнения за наличие на опити за манипулиране на информацията, подавана към НАП.

Затова ЕЦТП призовава да бъдат направени корекции в правилата за ползване на отстъпката, за да може тя да достигне до повече собственици и ползватели и да има по-широк ефект.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!