Горещи новини

ЕЦТП започва проверки на жп прелезите в страната

| 11:20

В навечерието на Международния ден за безопасно преминаване на жп прелези, който се отбелязва на 9 юни, Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) започва проверки на състоянието на тези съоражения в България. И призовава представители на отговорните институции в лицето на Министерството на транспорта и Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се присъединят към нас.Сред поводите е и изключително тежкият инцидент с три жертви от 7 юни край село Орешец, Видинско, където на прелез се сблъскаха камион и влак.

ЕЦТП счита за наложително да се извършат инспекции, които да минимализират риска от инциденти заради проблеми, включително лоша видимост заради буйна растителност, лошо състояние на системите за сигнализация, лошо състояние на пътната настилка в зоната за преминаване, състоянието на пътните знаци, с които са сигнализирани конфликтните точки и др.

Според статистика от средата на 2020 година, публикувана от Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), жп прелезите у нас са 757, от които 274 са с автоматични прелезни сигнализации. 150 жп прелези са сигнализирани с пътни знаци съгласно Закона за движение по пътищата и Наредба №4 за железопътните прелези. Статистиката показва също, че броят на инцидентите се увеличава с всяка следваща година.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!