Горещи новини

ЕЦБ: Нисък процент ваксинация срещу COVID-19 застрашава финансовата стабилност

| 16:55

Според финансовата институция пандемията продължава да бъде основен риск за бъдещия икономически растеж.Европейската централна банка предупреди днес, че бавният темп на ваксиниране срещу COVID-19 в някои части на света може да застраши финансовата стабилност, макар възстановяването на икономиката вече да е в пълен ход.

„Продължаващото икономическо възстановяване с устойчива бизнес активност в еврозоната намали много от най-лошите ни страхове за икономически белези и повишен риск от кредитно неизпълнение след COVID-19“, посочва институцията в полугодишния си доклад, публикуван днес.

Рисковете, свързани с пандемията, обаче не са изцяло изчезнали, най-вече поради факта, че напредъкът на ваксинационния процес продължава да е бавен в редица региони по света, изтъква вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос в преамбюла на документа, цитиран от АФП.

Вирусът продължава да се разпространява и има нов скок в броя на новозаразените в Европа. Днес в Германия бяха отчетени рекордните над 52 000 случая на COVID-19, а Франция вчера премина бариерата от 20 000 души.

„Предвид нарушеното функциониране на пазара на труда и на търсенето, пандемията продължава да бъде един от основните рискове за бъдещия икономически растеж“, предупреждават от ЕЦБ.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!