Горещи новини

Ефектът Мандела – как може група хора да си спомнят събития, които не са се случили?

| 12:18

Как е възможно множество хора да помнят дадено нещо по един и същ начин, а да се окаже, че истината е различна? Невероятно, но всъщност се случва често и се нарича ефектът Мандела.


Произход

За ефектът Мандела говорим когато човек или група хора имат фалшиви спомени за събитие. Фиона Брум кръщава феномена по този начин през 2009г, след като пуска уебсайт със своите наблюдения по темата. Веднъж тя говори на семинар за това как си спомня, че бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела е починал в затвора през 80-те.

Мандела обаче не умира в затвора през 80-те, а през 2013г. Брум открива, че не е единствена и започва да обсъжда и с други своите спомени. Хората си спомнят как са гледали по новините за смъртта на президента, както и реч на съпругата му. Брум е изумена от факта, че толкова много хора си спомнят едно и също нещо толкова подробно, въпреки че то не се е случило. Издателят й я убеждава да стартира уебсайт, в който да разглежда ефекта Мандела.

Алтернативни вселени?

Едно от предложените обяснения за ефекта Мандела идва от квантовата физика и разглежда възможността вместо една хронология на събитията, алтернативни вселени да се засичат и сливат с нашата. След като времевата ни линия е манипулирана от пресичането с тези алтернативни реалности, резултатът е, че група хора получат едни и същи спомени. Ако това ви звучи доста неправдоподобно, не сте единствени. За съжаление идеята за други светове не може да бъде доказана, което означава, че няма начин да знае дали такива съществуват или не.

Фалшиви спомени?

Това са неточни или изкривени спомени за събития. Някои фалшиви спомени се базират на факти и са доста близо до истината. Други пък са напълно измислени. Идеята може да тревожи някои хора, но грешките в паметта са доста често срещани. Паметта не е като твърд диск и тя се поддава на гледки, събития и емоции. След като според Брум множество хора си спомнят речта в изумителни подробности, теорията за фалшиви спомени се пропуква.

Други възможности

След като експерти и учени не могат да обяснят какво стои зад ефекта Мандела, много хора по света вярват, че става въпрос за други необясними причини. Има дори откачени теории, че светът е свършил през 2012г и човечеството се е преродило нов свят, където всичко е почти същото, с изключение на няколко неща, които предизвикват „грешки в системата“.

Източник: neobiknoveno.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!