Горещи новини

Ето кои са най-влудяващите професии

-10:50-Razloginfo.com

Хората избират професиите си по няколко начина –  имат талант, мечтаят за такава дейност,  по наследство, по принуда на обстоятелствата. Дали  сами са избрали своята професия или са принудени да я практикуват, след време тя оказва въздействие върху тях.

Казват: „Кажи ми кой е твоят приятел и ще ти кажа кой си”. Тази поговорка може да бъде може да се промени и така: „Кажете ми какво правите и ще ви кажа какви сте”.

След достатъчно дълъг период от време, примерно над 5 години, професията неизменно слага отпечатък върху личността на човека. Този отпечатък може да бъде негативен, дори привидно да изглежда, че няма нищо необичайно.

Ето един малък списък от професии, които оказват въздействие върху психиката.

Юрист

По принцип тази професия се избира от хора, които са много внимателни и подозрителни. С течение на времето тези качества често достигат до точката на абсурдност, която отблъсква “нормалните” хора, защото дори в личните отношения, юристите започват да търсят някакъв трик. И накрая хиперинформацията на адвокатите може да ги превърне в мрачни “маниаци”.

Счетоводител

На шега казват, че „счетоводител” е „диагноза”. Всъщност, някои хора от тази професия са толкова свикнали с имиджа на бизнеса си, че дори пренасят педантичността и “любовта” на числата в личния живот. Счетоводителите предпочитат всичко да е ясно и точно, затова нещо екстремно и ново ги кара да се страхуват. С течение на времето много счетоводители се превръщат в страховити сноби и маниаци. За да се избегне това, счетоводителите е добре периодично да се откъсват от бумагите и да комуникират повече с хората.

Лекар

Лекарите в своята практика са изправени пред сериозни заболявания, страдания и смърт. Те поемат голяма отговорност за пациентите. Често безразличието и цинизмът на лекарите представлява само психологическата защита от стреса. Ако съпреживяват твърде лично страданието на пациентите, те могат да полудеят.
Лекарите са склонни да пренасят и в отношенията с близките, това безразличие и цинизъм. Добре би било за тях да споделят повече с близките хора, а също и да не забравят съпричастността, която техните роднини очакват. Служебните проблеми и тревоги трябва да останат на работното място, а навън да бъдат просто хора.

Военен

Военните  са хора на най-строга дисциплина. Уви, те често  командват и своите близки, превръщайки се в вътрешен диктатор и дори тиранин. Психолозите казват, че военните бързо придобиват такъв вид професионална деформация, която е почти невъзможно да се коригира. Военен, това е начин на живот.Журналист

Хората, които са избрали професията на журналист, обикновено са много наблюдателни и предпочитат да останат в сянка. Но тяхното любопитство с времето ги прави все по-агресивни. Ако е репортер, журналистът може да стане  натрапчиво нетактичен и нахален. В крайна сметка, може да започне да се бърка в живота на хората, да рови, да ги изобличава и да не ги оставя на спокойствие. За него манията да направи новина на всяка цена се превръща в мания.

Учител

Хората от тази професия имат високо самочувствие и независимо от степента на професионализъм. Лесно е да имаме авторитет на фона на дете и учителят е склонен да се опиянява от това чувство. Затова практикуващите тази професия често довеждат самочувствието си до авторитаризъм сред близките си. Добре за тях е да спрат за малко да поучават и да общуват нормално с хората.

Психоло

Много психолози преди да изберат тази професия, първо са искали да разберат себе си. След като веднъж опитат, те искат да разберат и другите. След като се научат да го правят и вече са професионалисти, те не могат да спрат да ровят в душата на хората, дори когато това не е поискано от тях. Стават досадни и нахални, освен това умеят и да манипулират. Ако не са съвсем етични хора, те дори безскрупулно се възползват от хората, до постигане на егоистичните си цели.

Психолозите трябва ясно да могат да се откъсват от професията си и в личния си живот да не третират хората като материал за изследване.

Мениджър продажби

Да се продаде един продукт, особено неликвиден, е изкуство, което по един или друг начин принуждава човек да излъже или поне  малко да заблуди. Опитните търговци принципно са доста хитри. Друг недостатък на хората с тази професия е прекалената приказливост и прекомерната артистичност, а това може да е причина за неестественост в ежедневието. В личния си живот такива хора трябва да не третират всяко нещо като сделка.

Нека напомним, че споменатите рискове на изброените професии, не засягат всички хора, които ги практикуват. Всичко зависи до конкретният човек, неговите личностни качества, уравновесеност и етичност. Пишем за тези рискове, именно за да може човек да ги знае, да се наблюдава и контролира. Със сигурност този списък не е изчерпателен. Всяка професия оказва влияние.  Основно правило е работата да се оставя на работното място. Нека професиите ни развиват в положителна посока, а не да ни обременяват. Да, не е лесно, все пак труда си е труд, труден и натоварващ.  Но за да можем да бъдем по-добри професионалисти и перфектни в работата си, трябва преди всичко да бъдем и уравновесени и психически стабилни хора. Затова да се намери разтоварващо хоби, спорт или практика е дори задължително за хората с по-натоварващи и обсебващи професии.

И как вашата професия влияе на вашата психика? Споделете за да продължим темата.

Източник: iskamdaznam.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!