Горещи новини

ЕС реши: Зарядни станции за електромобили на всеки 60 км, ще има и на АМ „Тракия“

-13:52-Razloginfo.com

Европейският съюз постигна тази нощ политическо споразумение за разгръщането на станции за зареждане на незамърсяващи превозни средства, задвижвани чрез електричество или водород, през идните години. Споразумението предвижда места за зареждане по основните европейски транспортни коридори и обхваща автомобилите, камионите, корабите и самолетите, се отбелязва в съобщение на Европейската комисия.Въвеждат се задължителни цели за развитие на инфраструктурата, съобразени с броя на продадените нови незамърсяващи превозни средства. По Трансевропейската транспортна мрежа (ТТМ), към която в България се причислява магистрала „Тракия“, се предвижда обособяването на места за зареждане на всеки 60 километра. След 2025 г. се очаква да има подобни зарядни станции с мощност поне 150 киловатчаса, предава БТА.

На всеки 60 километра от пътищата по ТТМ до 2030 г. се очаква да бъдат изградени и станции с мощност от поне 350 киловатчаса за зареждане на камиони. Тези станции трябва да бъдат обособени на охраняеми паркинги, с възможност за продължителен престой на превозните средства.

След 2030 г. в ЕС на всеки 200 километра водачите трябва да имат достъп до места за зареждане с водород. При корабоплаването се предвижда в същия срок да бъде осигурен достъп до електрозахранване в големите пристанища за 50 пътнически плавателни съда или за 100 контейнеровоза.

До 2025 г. на европейските летища на всяка самолетна стоянка на ръкав трябва да бъде осигурено електроподаване, а до края на десетилетието – и до отдалечените от терминалите стоянки. Комисията отбелязва още, че предстоят стъпки за окончателното одобрение на посочените промени.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!