Горещи новини

ЕС прие шестия пакет от санкции срещу Русия

| 19:31

ЕС публикува списъка от шестия пакет от санкции срещу Русия. Той включва намаляване на вноса на руски петрол в ЕС, изключване на още банки от системата SWIFT, санкциониране на участници в дезинформация, разпространяващи пропаганда, както и тези, отговорни за военни престъпления.

Петрол

ЕС реши да забрани закупуването, вноса или трансфера на суров петрол и някои петролни продукти от Русия в ЕС. Постепенното спиране на руския петрол ще отнеме от 6 месеца за суровия петрол до 8 месеца за други рафинирани петролни продукти.

Временно изключение се предвижда за вноса на суров петрол по тръбопровод в онези държави-членки на ЕС, които поради географското си положение страдат от специфична зависимост от руските доставки и нямат реални алтернативни възможности.

Освен това България и Хърватия също ще се възползват от временни дерогации по отношение на вноса съответно на руски морски суров петрол и вакуумен газьол.

Де-SWIFT на още руски и беларуски банки

ЕС разширява съществуващата забрана за предоставяне на специализирани услуги за финансови съобщения (SWIFT) до три допълнителни руски кредитни институции – най-голямата руска банка Сбербанк, Московска кредитна банка и Руска селскостопанска банка – и Беларуската банка за развитие и реконструкция.

Излъчване

ЕС преустановява дейността по излъчване в ЕС на още три руски държавни издания: Россия RTR/RTR Планета, Россия 24 / Русия 24 и TV Center International. Тези структури са били използвани от руското правителство като инструменти за манипулиране на информация и насърчаване на дезинформация относно нахлуването в Украйна, включително пропаганда, с цел дестабилизиране на съседните на Русия страни и ЕС и неговите държави-членки. В съответствие с Хартата на основните права, тези мерки няма да попречат на тези медии и техния персонал да извършват дейности в ЕС, различни от излъчване, напр. изследвания и интервюта.

Ограничения за износ

ЕС разширява списъка на лицата и фирмите, засегнати от ограниченията за износ на стоки и технологии с двойна употреба. Такива допълнения към списъка включват както руски, така и белоруски субекти. Освен това ЕС ще разшири списъка със стоки и технологии, които могат да допринесат за технологичното подобряване на сектора на отбраната и сигурността на Русия. Това ще включва 80 химикала, които могат да се използват за производство на химически оръжия.

Консултантски услуги

ЕС ще забрани предоставянето на счетоводни услуги, връзки с обществеността и консултантски услуги.

Физически и юридически лица

Освен това Съветът реши да санкционира допълнителни физически и юридически лица, отговорни за зверствата, извършени от руските войски в Буча и Мариупол, личности, подкрепящи войната, водещи бизнесмени и членове на семейства на изброени олигарси и служители на Кремъл, както и компании в отбраната и финансова организация.

ЕС решително осъжда агресивната война на Русия срещу Украйна. Той настоятелно призовава Русия незабавно да спре безразборните си атаки срещу цивилни и цивилна инфраструктура и незабавно и безусловно да изтегли всичките си войски и военна техника от цялата територия на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Зверствата, извършвани от руските сили, и нанесените страдания и разрушения са неописуеми. ЕС призовава Русия да позволи незабавен хуманитарен достъп и безопасното преминаване на всички заинтересовани цивилни. Той също така призовава Русия незабавно да позволи безопасното връщане на украинци, насилствено изведени в Русия.

Европейският съюз е непоколебим в ангажимента си да помогне на Украйна да упражни присъщото си право на самозащита срещу руската агресия и да изгради мирно, демократично и проспериращо бъдеще.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!