Горещи новини

ЕС отстъпи: колите с двигатели с вътрешно горене остават и след 2035 г.

| 9:40

Европейската комисия ще промени решението си от 2035 година в страните от ЕС да могат да се продават само нови изцяло електрически автомобили и ще разреши производството на двигатели с вътрешно горене да продължи, макар и задвижвани от екологични синтетични горива (известни още и като електронно гориво). Това стана под натиска на германското правителство, а самото решение се очаква да бъде окончателно гласувано във вторник.„Постигнахме споразумение с Германия за бъдещата употреба на електронни горива в автомобилите“, написа заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс в туитър.

„Това проправя пътя за регистриране на превозни средства с двигатели с вътрешно горене, които използват само CO2 неутрални горива след 2035 г.“, поясни министърът на транспорта в Германия Фолкер Висинг.

Европейската комисия ще предложи в началото на следващата седмица създаването на нов тип категория превозни средства, включваща автомобили, които могат да работят единствено с въглеродно неутрални горива.

Подобни автомобили ще трябва да използват системи, които биха им попречили да се движат на различни горива. В момента цената на литър синтетично гориво е около 5 евро за литър.

Синтетичните горива се произвеждат чрез синтезиране на уловени емисии на CO2 и водород, произведен с помощта на възобновяема електроенергия. И тези екогорива отделят CO2 във въздуха, когато изгарят в двигател с вътрешно горене и излизат от ауспуха. Тези емисии обаче са равни на количеството, извадено от атмосферата за производството на горивото, което ги прави въглеродно неутрални.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!