Горещи новини

ЕС забранява продажбата на бензинови и дизелови коли до 2035 г.

| 10:20

Страните от ЕС са постигнали споразумение по предложените закони за борба с изменението на климата. Министрите, отговарящи за околната среда в 27-те държави членки, постигнаха съгласие по този въпрос в Люксембург в сряда вечерта.Те подкрепиха поетапното – до 2035 г. – спиране на продажбите на нови автомобили с вътрешно горене, задвижвани с изкопаеми горива. В допълнение към новите цели за климата страните от ЕС се споразумяха и за социален фонд за климата в размер на 59 млрд. евро и за реформа на търговията с емисии в ЕС.

След повече от 16 часа преговори министрите на околната среда от 27-те държави членки на ЕС постигнаха съгласие за съвместни позиции по пет закона, част от по-широк пакет от мерки за намаляване през това десетилетие на емисиите, които променят климата на планетата.

„Климатичната криза и нейните последици са ясни и затова политиката е неизбежна“, заяви ръководителят на политиката на ЕС в областта на климата Франс Тимерманс. Според него нахлуването в Украйна на най-големия доставчик на газ Русия е подтикнала страните да се откажат от изкопаемите горива по-бързо.

На база споразуменията на министрите ще се формират позициите им в предстоящите преговори с Европейския парламент относно окончателните закони, които да станат част от законодателството на ЕС. Парламентът вече подкрепи целта.

Италия, Словакия и други държави искаха постепенното премахване да бъде отложено за 2040 г. В крайна сметка държавите подкрепиха компромисно предложение от Германия, най-големия пазар на автомобили в ЕС, което запази 2035 г. като цел и поиска от Брюксел да прецени през 2026 г. дали хибридните автомобили или въглеродно неутралните горива могат да се съвместят с целта.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек също приветства споразумението. „Това е най-големият пакет за опазване на климата, който е бил изготвян в Европа от 15 години насам“, заяви зеленият политик в сряда вечерта. По думите му това е „смел възклицателен знак за опазването на климата в Европа“.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!