Горещи новини

ЕС забрани достъпа до Европа на „Нощните вълци“ на Путин

| 15:48

Посланиците на държавите от ЕС включиха на вчерашното си заседание в санкционните списъци лидерите на прокремълския рокерски клуб „Нощни вълци“ и забраниха достъп до европейска земя на неговите мотоциклетисти, съобщи днес базираното в Брюксел електронно издание EU Observer.Според написаното „вълците“ имат представителства в България, Словакия и Западните Балкани (Северна Македония и Сърбия – б.р.).

Според руската Уикипедия техни клонове са установени също в Германия и Латвия.

Поименно забраната засяга ръководителя на клуба – известен по прякор Хирурга, Александър Залдостанов (на 69 г). Той е посочен като приближен на руския президент Владимир Путин и като организатор на мотопоходи в Европа, предизвикали възмущение в Полша и други държави.

Залдостанов е бил организатор на пропагандни сборища в Крим, където е наричал Запада „сатанинска сила, похитила Киев“.

Санкциониран е също словакът Йозеф Хамбалек, който се представя за „президент на европейския клон“ на клуба.

Ултранационалисти от „Нощни вълци“ са доброволци във войната в Украйна и извършват диверсионни акции. Клубът получава финансиране от руската държава, която насърчава неговите „патриотични“ изяви.

Членове на мотоклуба са посещавали България през 2016 и 2019 г. Срещали са се със симпатизанти в Руския културно-информационен център в София, където са били представяни като носители на традиционната руска култура.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!