Горещи новини

ЕП прие единно зарядно за всички смартфони в Европа

| 17:29

В Европа всички мобилни телефони и таблети ще се зареждат с един вид зарядно устройство от 2024 година. Европейският парламент даде зелена светлина на директивата. Освен удобство целта е и опазване на климата.Мярката ще накара Apple, поне в Европа, да се откаже от „Lightning“ порта на айфоните и да го замени с порт USB от тип C.

Портът USB-C ще бъде единен стандарт за зарядно устройство за всички нови смартфони, таблети, фотоапарати, слушалки, преносими конзоли за видеоигри, преносими високоговорители, електронни четци, клавиатури, мишки, навигационни системи и лаптопи.

За лаптопите мярката ще влезе в сила от пролетта на 2026 г. Зарядните устройства ще се ползват по-дълго време, а това ще намали електронните отпадъци с 11 000 тона годишно.

Освен това, потребителите вече няма да се нуждаят от различни зарядни устройства при всяка покупка на електронни продукти. Те ще могат да използват едно-единствено зарядно за цялата гама продукти.

Те ще могат да избират дали да закупят ново устройство със или без зарядно.

Това ще намали разходите им за подобна техника, които са 250 000 евро на година.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!