Горещи новини

Електронните бели рецепти скочиха от 200 на 13 000 за ден

-13:10-Razloginfo.com

Над 13 000 са издадените електронни бели рецепти в понеделник, когато антибиотиците и антидиабетните лекарства започнаха да се предписват от лекарите и отпускат в аптеките само онлайн. За сравнение – през последния месец, преди влизането в сила на новите промени, средно на ден се изписваха по не повече от 200 електронни бели рецепти. Това потвърждава практиката, че когато нямат изрично задължение, лекарите предпочитат да пишат хартиени рецепти и почти не ползват електронни.Електронното предписване на антибиотици и лекарства за диабетици цели да се повиши контролът на предписването и отпускането на този вид лекарства и да се ограничи презапасяването с тях или употребата им не по предназначение.

Така се разширява обхватът на електронните рецепти, които досега бяха задължителни само за лекарствата, които се реимбурсират от Здравната каса, и за медикаментите, съдържащи наркотични вещества с жълти и зелени рецепти.

От фирмата разработчик на електронните рецепти „Информационно обслужване“ съобщиха, че от пускането им през декември 2020 г. до сега са изписани близо 40 млн. електронни рецепти, като едва 50 хил. от тях са бели, т.е. за лекарства, които не са по Здравна каса, или с жълта и зелена рецепта.

През мобилното приложение за медицински специалисти eRx в рамките на понеделник успешно са генерирани над 1000 рецепти. Те могат да се изписват по всяко едно време и от всяка една точка. Изписаната рецепта попада веднага в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка една аптека. Целта на приложението е да улесни лекари, зъболекари и ветеринари в издаването на електронни рецепти в случаите, в които нямат достъп до компютър с медицински софтуер.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!