Горещи новини

Електромобил се зарежда 10 минути, за да измине 1000 км

| 17:17

Електрическата марка Zeekr се обедини с китайския гигант в производството на батерии CATL за създаване на електромобил с „ултра-дълъг пробег“ на базата на модела Zeekr 001. Резултатът е серийна електрическа кола, способна да измине повече от 1000 км с едно зареждане.За първи път ще се използват серийно произвеждани версии на батериите Qilin с течно охлаждане на CATL, които предлагат енергийна плътност от 255 Wh/кг, както и „рекордна ефективност на използване на обема“ от 72%.

CATL твърди, че батерията Qilin може да достави около 13% повече мощност от новите 4680 батерии на Tesla, като се има предвид същата химия и размер на опаковката.

Компанията не уточнява капацитета на пакета по отношение на киловатчасове, но рекламира впечатляващо 10-минутно бързо зареждане от 10-80%, при условие че са налични станции за зареждане с висока мощност.

Наред с това системата може да се похвали със способност за затопляне за горещ старт в рамките на 5 минути при ниски температури. Пробег от над 1000 км и 10-минутно време за бързо зареждане са почти всичко, което повечето хора биха могли да пожелаят от батерия на електромобил.

Моделът Zeekr 001 Qilin ще дебютира през второто тримесечие на 2023 г., така че все още има шанс някой друг да ги изпревари и да се похвали с първото производство на електромобил с 1000 километра пробег и бързо зареждане за 10 минути.

Но така или иначе, това е впечатляващо предизвикателство, което най-вероятно ще доведе до драстични промени на пазара на електрически превозни средства.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!