Горещи новини

ЕК: Готови сме за още санкции, за да спрем Путин

| 17:22

Външните министри от ЕС са единодушни, че оставаме в готовност за налагане на още санкции срещу Русия, ако обстановката го изисква. Това заяви днес говорител на Европейската комисия.Всички възможности остават открити, за да спрем руския президент Владимир Путин да извършва тази брутална агресия срещу украинския народ, добави той. ЕС е единен в оценката, че е необходимо да приключи с доставките на енергоносители от Русия. Обсъжда се как това да стане, но е общо мнението, че трябва да стане възможно най-скоро, посочи говорителят.

Крайната цел е да се прекъснат възможностите Путин да продължи да финансира избиването на цивилни украинци и разрушаването на украински селища, поясни той.

По неговите думи за прилагането на санкциите на ЕС от отделните държави са необходими от няколко дни до няколко седмици. Говорителят посочи, че Северна Македония и Албания изцяло прилагат европейските санкции, както досега е правила и Черна гора. Сърбия засега реши да не въведе мерките изцяло, но очакваме като страна, преговаряща за присъединяване към ЕС, да приложи европейските решения в областта на външната политика и отбраната, заяви говорителят. Той отбеляза, че едва напоследък властите в Белград са пристъпили към прилагане на ограниченията, предприети от ЕС след 2014 година в тази област. Надяваме се и очакваме Сърбия постепенно да приложи решенията, не става дума икономически интерес или за избор, а за морална позиция, поясни говорителят.

Санкциите на ЕС се утвърждават единодушно, но всяка държава има право да въведе допълнителни собствени ограничения, които да прилага самостоятелно, уточни той.

В отговор на въпрос, свързан със забраната на дейността на някои организации в Украйна и отражението за демокрацията, говорителят отбеляза, че страната се намира във военно положение. Това са извънредни обстоятелства, Украйна днес се бори за оцеляване. Всички мерки, предприети от законните украински власти в състояние на необявена война и брутална агресия, целят опазването на живота на гражданите и оказването на отпор, добави той.

Опитът Украйна да бъде описана като страна, където няма демокрация и където правата на гражданите са ограничени, представлява повтаряне на руската пропаганда и дезинформация с твърденията за държавно управление от нацисти, крайни националисти, с постоянно нарушаване на човешките права. Нищо подобно не се случва в Украйна. Русия извършва там военни престъпления, като отнема всички граждански права и свободи, посочи говорителят.

Той уточни, че ЕК ще работи възможно най-бързо, за да изготви поисканата оценка дали Украйна е готова за начало на преговори за присъединяване към ЕС.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!