Горещи новини

Експерт: След 31 март почват да ни връщат мигранти, тогава ще видим истинските потоци от Австрия

-10:12-Razloginfo.com

С над 1000 щатни бройки да се увеличава капацитетът на „Гранична полиция“ за охраната на бежанските центрове и за опазване на границата ни, се предлага с промени в Закона за МВР.„Това е мярка, която е свързана с повишението на напрежението. Това не може да бъде постоянна устойчива мярка, защото мигрантите ще се увеличават. А оттам какво, ще увеличаваме с по 1000? Мигрантската политика е изключителен проблем за Европа, ние ще бъдем свидетели на тази война десетилетия – такива са прогнозите и на ООН, и на Европейската асоциация за миграция“, каза експертът по международни отношения и международна сигурност Димитър Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му трябва да се търсят трайни решения.

„В този пакт, който е за миграцията, има някои неща, които са добри за България. В момента това, което действа като Дъблинско споразумение, е неудобен сценарий за България. Когато изкарате едно от тези задължения, но то не работи с другите преференции, които получавате, и се получава утежняване на обстоятелствата. Дъблин ни задължаваше всеки, който е минал през нашите граници, да го връщаме обратно в първата държава, а по пакта за миграция всяка една държава заявява своите капацитети“, допълни Гърдев.

Той е категоричен, че подходът трябва да е глобален и с помощта на целия ЕС.

„Когато погледнем това решение в пакта – там се разглеждат тристранни преговори с други държави, където да бъдат изграждани лагери за тези бежанци, а Европейският съюз ще ги финансира. Също така и значително увеличение на силите на „Фронтекс“. Намираме се в неизгоден период, защото подписахме споразумение с Австрия, в което са задълженията за България, но ние нямаме допълнителната помощ от Европейския съюз“, подчерта експертът.

Гърдев поясни, че споразумението започва да работи от 31 март: „Тогава ще видим истинските потоци от нежелани мигранти от Австрия. Тези хора, които ще бъдат връщат, са тези, които са получили отказ. Чака ни голяма вълна. Тези хора са „black list“-ата на целия Европейски съюз, нямат право на никакви помощи, където и да отидат“.

Според него този проблем няма да бъде решен до евроизборите.

„Трябва да се търсят нови възможности за предоговаряне, защото ние имаме съюзници, които никой не ги споменава. Българската позиция трябва да бъде нова, трябва да поставим нашите условия. Трябва да се подпише ново споразумение с Турция“, добави Димитър Гърдев.

Центровете за наставяне на бежанци у нас са запълнени на 43%, което означава около 1600 човека във всички центрове.

„Тези 43% знаете ли за колко кратко време ще станат 78%, защото на 31 март ще дойде обратната вълна. Мигрантите ще се увеличават – това е, ще ги наблюдаваме минимум 10 години. И съм убеден, че ексцесията в София няма да бъде последната“, категоричен е експертът по международни отношения и международна сигурност.

Източник: E79 News

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!