Горещи новини

Експерт: Високите сгради не предпазват от мълнии, те действат като проводник

| 22:55

Столичани станаха свидетели на стотици мълнии през миналата нощ. Според експертите най-добрата защита от гръмотевици е да стоим на закрито. За последния месец инцидентът от тази вечер е трети. В края на август мълния уби семейство, тръгнало към Гигинския манастир, а малко преди това жена оцеля по чудо, след като гръмотевица удари дърво в близост до нея.Според експерти металният купол на столичния храм е привлякъл мълнията, която уби трима души в София.

„Сериозен фактор е било наличието на храма, на който куполът е метален и всички знаем, че металът привлича тока още повече, че мълнията се формира на около 20 километра над земната повърхност и естествено че толкова малко точки може да порази в радиус около 50 метра около „провокатора“ на мълния в тази връзка са опасни и трамвайни, тролейбусни спирки. Иначе в урбанизираната жилищна среда нещата са по-безопасни и разсеяни“, заяви експертът по мълниезащита – инж. Радослав Калчев.

В края на август семейство мъж и жена загинаха след като беседката, в която се скрили от разразилата се буря, беше поразена от мълния.

„Просто това е едно природно бедствие, никой не го желае, но то се случва“, смята жителят на Гигинци – Христо Трендафилов.

Малко преди това жена оцеля по чудо, след като беше ударена от мълния в Приморско.

„Последният ми спомен е как съм на плажа с приятеля ми, слънчево, и след това…нищо“, сподели пострадалата от мълния Теди.

Експертите са категорични – високите сгради не могат да ни предпазят от мълниите, напротив, те действат като проводник.

„Тази легенда, че високите сгради обират мълниите, е напълно невярна“, категоричен е инж. Радослав Калчев.

Най-добре е да седим на закрито по време на гръмотевична буря, съветват още експертите, но ако все пак ни завари на открито:

„Далеч от високи дървета, електропреносни мрежи и в най-добрия случай, събираме краката, клякаме и да не станем мишена. Все пак е нещо, отколкото нищо“, добави инж. Калчев.

И още – електронните устройства също привличат мълниите.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!