Горещи новини

Експерти предупреждават за онлайн измами около Черния петък

-15:41-Razloginfo.com

Шопинг събитието „Черен петък“ се случва на последния петък от ноември или в дните и седмиците около него. По данни от търговци все повече онлайн магазини се включват със своя версия на Black Friday и интересът от клиентите се увеличава всяка година. През миналата година например онлайн платформата еМаг отчете поръчки на обща стойност 47.6 млн. лв. при 40.8 млн. лв. за 2019-та.Черният петък също така е и един от най-силните дни в годината за хакери, които да се възползват от пазаруващи онлайн потребители. Това е предупреждението на експерти по киберсигурност.

Първата и най-често срещата измама е чрез фалшиви имейли за потвърждение на поръчка или „фишинг“ атака както е по-известно. Хакери може да инсталират вирус на вашия компютър, или да получат ваши лични данни или детайли на дебитна карта чрез подобна атака. Това се случва след като получите имейл, който изглежда сякаш е от много популярен онлайн магазин или бранд. Имейлът не казва за каква точно поръчка става въпрос, но съдържа връзка към уебсайт с повече подробности. Ако кликнете върху връзката, ще бъдете насочени към фалшива версия на популярния онлайн магазин, където ще ви бъдат поискани имейл и парола за влизане във вашия профил. Друг вариант е при кликване на връзката да започне сваляне на вирус на вашето устройство.

Вторият вид заплаха е да използвате обществена и незащитена Wi-Fi мрежа. По правило никога не е препоръчително да купувате неща онлайн чрез обществен Wi-Fi, защото не можете да сте сигурни, че връзката е защитена. Ако мрежата не е защитена, има вероятност хакер да следи вашата дейност и да запише данните на вашата дебитна карта при плащане.

Последният вид измама, за която предупреждават експерти, се случва чрез чат съобщения. Ваш познат може да ви прати текстово съобщение в WhatsApp или Messenger с връзка към онлайн разпродажба. Бъдете скептични и проверете с този човек дали наистина иска да ви го изпрати или това е автоматично генерирано съобщение, след като профилът на вашия познат е бил хакнат. Ако кликнете върху връзката, измамата много прилича на фишинг измамата описана по-рано.

Източник: Информация за Черен петък

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!