Горещи новини

Експерти: Задава се тежка есен. Инфлацията при храните е над 24%

| 21:55

Процесите на инфлацията у нас, газовата криза, икономическите особености и очакванията за есента и зимата коментираха пред БНТ експертите Любослав Костов от КНСБ и икономистът Кузман Илиев. Според тях със сигурност се задава тежка есен.„Правят се такива изследвания, наблюдават се цените на основните продукти – хляба, брашното – там, където бяха диференцирани ставките на ДДС. Оказва се, че ефектът е минимален и цените в малката потребителска кошница са по-високи от средната инфлация, която в момента 17,3%. При храните е над 24% в момента. Доходите през тази година са нараснали между 12 и 15 на сто. Българинът вече губи покупателна способност“, каза Любослав Костов, КНСБ.

„В момента има една част от икономическата система, на която много не се обръща внимание и това са предприемачите, които дават работни места и плащат заплати, чиито разходи са нараснали два пъти и половина и повече от цената, с която техните продукти, които произвеждат, са поскъпнали в магазина. Българските предприемачи в момента са в много сложна ситуация, защото разходите им за енергоресурсите растат с бързи темпове“, обясни Кузман Илиев, икономист.

Източник: epicenter.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!