Горещи новини

Експерти: В света няма достатъчно капацитет за доставка на втечнен газ

| 17:57

В света няма достатъчно капацитет за доставки на втечнен природен газ, за да удовлетворят нуждите на Европа, предупреждава Институтът за енергийна енергетика и финансови анализи. В доклада, озаглавен „Поне четири студени зими ще изминат преди новите газови доставки“, се прави оценка на състоянието на газовия пазар след руската инвазия в Украйна. Експертите определят Европа като „наркозависима“ от руското синьо гориво, като подчертават, че 44 % от природния газ се доставя от Русия.„Необходима е само една по-студена зима, за да замръзнем“, пише в анализа си енергийният експерт от института Брус Робъртсън, който предупреждава, че само след девет месеца Европа отново ще бъде изправена пред най-студения сезон с газови хранилища, чийто капацитет не е пълен.

В същото време компании, които доставят втечнен природен газ, основно от Съединените щати и Катар, оскъпяват цената на продукцията си, тъй като се възползват от ситуацията. Освен това съществуващите терминали не могат да поемат необходимото количество втечнено гориво, пише още в доклада.

Войната в Украйна единствено е изострила проблема със зависимостта на Европа от руски доставки на природен газ, който не е решен с години, но сега трябва да се преодолее в бърз порядък, коментира Робъртсън и обръща внимание на активното преминаване към възобновяеми енергийни източници. Според него отоплението на домовете в Европа най-вероятно ще премине в по-голяма степен на електричество, макар че особено в западната част на континента голяма част от енергийните нужди на домакинствата се удовлетворяват именно чрез природен газ.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!