Горещи новини

Експедиция откри 40 древни кораба на дъното на Черно море

-21:20-Razloginfo.com

40 древни кораба са били намерени на дъното на Черно море, обяви професор Джон Адам, който оглавява археологическата експедиция на университета в Саутхамптън.Екипът от археолози е изследвал морското дъно около България, Гърция, САЩ и Швеция, но с приоритет е бил т.нар. проект Черно море. Целта е била да се разбере повече за оформянето на морето и неговото крайбрежие по време на ледниковия период.

В рамките на същото проучване миналата година се установи, че митът за потопа на Ной не бива да се свързва с Черно море, тъй не бе открито нито едно доказателство в подкрепата на тази теория.

За сметка на това обаче тази година археолозите стигнаха до феноменални открития, първото от които бе останките на кораб. Въпреки че беше намерен на 150 метра дълбочина, където не достига кислород, корабът бе в много добро състояние.

На същата дълбочина са намерени и още 40 древни кораба, за които все още липсват достатъчно исторически сведения. За момента е известно само, че част от тях са от флотата на Османската империя, а други са от Византийски времена.

Останките са съхранени и са били намерени благодарение на два безпилотни апарата. Единият е правил видео записи, а другият е занемал 3D изображения от морското дъно.

Очаква се работата на морските археолози в района на Черно море да продължи още 3 години, в една от които ще анализират събраните данни.

Проектът е подкрепян от Център по подводна археология и Университета в Саутхемптън, а от ЮНЕСКО са се заели със съхраняването на културното подводно наследство.

Източник: sanovnik.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!