Горещи новини

Евростат със смайващи данни за България. Такива цени няма в целия ЕС

-15:03-Razloginfo.com

България е на първо място сред страните-членки на Европейския съюз (ЕС) по поскъпване на месото за една година – цената му се е увеличила с 8% през февруари 2024 година в сравнение февруари 2023-а, сочат най-новите данни на Евростат.Средното поскъпване в Съюза е малко над 3%, като най-голямо повишение е отчетено в цените на свинското – средно с 6% на годишна база, а най-малко – на телешкото с 3%.

Веднага след България на второ място по увеличение в цената на месото за една година се нарежда Румъния – с над 7,5%, следвана от Хърватия със 7% поскъпване.

В три държави през наблюдавания период има намаление в цената на месото – първенец е Чехия – със спад от 5%, следвана от Финландия и Дания.

За Европейския съюз в периода февруари 2024-а-февруари 2023-а година агнешкото месо поскъпва с 4,5%, а птичето месо поевтинява с малко под 2%.

За последните 3 години като цяло в Европейския съюз най-голямото поскъпване на месото е отчетено през февруари 2023-а година – с ръст на цената от над 17% в сравнение със същия месец на 2022-ра година, сочат още данните на Евростат, предава БНР.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!