Горещи новини

Евростат: България с 9 пъти по-ниски заплати от Швейцария

-10:45-Razloginfo.com

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи съответно 8 968 евро и 9 355 евро. Средните заплати в Европа варират в широки граници, което оказва значително влияние върху решенията за наемане и работа. Северните и западните европейски страни имат най-високи средни нетни заплати, докато източните и южните европейски страни отчитат много по-ниски стойности.Според икономиста Атанас Кацарчев от КТ „Подкрепа“ разликата в доходите на България и средните нива на ЕС е около три пъти. „Все още не догонваме другите страни. Страната ни е на последно място по разходи за труд – 9,3 евро на час. Има много „мъртви“ пари във вид на депозити – защо те не се инвестират?“, попита той.

От своя страна Щерьо Ножаров от БСК смята, че фактическото индивидуално потребление на българите е 73% от средното. „БВП на човек от населението е 64% от средния в ЕС. Тук конвергенцията е по-бавна. Румънците имат доход около 1500 евро годишно повече от България, което разпределено по месеци е много малка разлика. Средната заплата у нас на годишна база расте с 16% при условие, че в еврозоната ръстът е 3% – тръгваме от по-ниска база и наваксваме. Частните инвестиции пък падат до 17%, а нормалното за ЕС е 23%“, коментира той.

Според него външното търсене на българска продукция е намаляло, а цените на енергийни продукти не са се успокоили. „Същевременно правителството наложи административен натиск за увеличаване на възнагражденията“, допълни Ножаров.

Източник: cross.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!