Горещи новини

Евростат: България е първа в ЕС по ръст на емисиите на въглеродния диоксид

| 18:23

Емисиите на въглероден диоксид в Европейския съюз, отделяни при изгарянето на изкопаеми горива (петрол и нефтопродукти, природен газ, въглища и торф), са достигнали почти 2,4 гигатона (Gt) през 2022 г., което е представлявало спад с 2,8 на сто спрямо 2021 година. Това показват най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес на страницата й.Емисиите на въглероден диоксид от употребата на енергия имат основен принос за глобалното затопляне и представляват около 75 на сто от всички причинени от човека парникови газове в ЕС.

По-задълбочен анализ трябва да се вземе предвид целия внос и износ на различни първични и вторични енергийни продукти, както и стоки, при чийто производства се отделят емисии като желязото и стоманата, обясняват експертите на агенцията.

Използването на вносен природен газ за производство на електроенергия води до увеличаване на емисиите в страната вносител. Вносът на електроенергия обаче не влияе на отделяните емисиите на страната вносител, тъй като те се отчитат в страната, където е произведена електроенергията.

През 2022 г. спрямо 2021 г. най-големи намаления на въглеродните емисии, отделяни от използването на енергия на територията на съответната страна, са отчетени в Нидерландия, Люксембург, Белгия и Унгария

През 2022 г. емисиите на въглерод от местна употреба на енергия са намалели в 17 страни членки. Най-голям годишен спад е регистриран в Нидерландия (-12,8 на сто), следвана от Люксембург (-12 на сто), Белгия (-9,7 на сто) и Унгария (-8,6 на сто).

Сред страните от ЕС, за които има налични данни, през миналата година, отнесена към 2021 г., най-голямо увеличение на емисиите на въглероден диоксид, отделяни от местно използване на енергия, е отбелязала България (+12 на сто), Португалия (+9,9 на сто) и Малта (+4,1 на сто).

Данните показват още, че Германия е била източник на една четвърт от общите емисии на въглерод от изгаряне на изкопаеми горива в ЕС. След нея се нареждат Италия и Полша (12,4 на сто за всяка) и Франция (10,7 на сто).

Обобщените данни показват също, че през 2022 г. емисиите на въглерод от твърди изкопаеми горива (въглища и нефтени шисти, с изключение на торф) леко са се увеличили за целия Евросъюз (+3 процентни пункта – п.п.), докато емисиите от нефт и петролни продукти остават почти на същите нива като през 2021 г. (+1 п.п.). От друга страна, въглеродните емисии от природен газ са намалели значително (-13 процентни пункта), отразявайки усилията на ЕС за постигане на доброволната цел за намаляване на търсенето на газ, въведена през август 2022 г.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!