Горещи новини

Европрокуратурата: Длъжностни лица от ДФ „Земеделие“ изглежда са били част от ОПГ за точене на еврофондове

| 18:03

По искане на Европейската прокуратура (EPPO) в София, българската Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) днес арестува трима души и извърши претърсвания на шест адреса в рамките на разследване на организирана престъпна група, за която се предполага, че е получила незаконно средства от земеделски фондове. Това съобщиха от офиса на Лаура Кьовеши.Въз основа на извършените следствени действия от страна на ГДБОП и ДАНС и иззетите доказателства и документи се установява, че заподозрените са предоставили невярна информация от името на други лица към компетентните органи. Целта е била получаване на земеделско финансиране.

Според доказателствата, вместо да кандидатства за земеделски фондове за голямо парче земя, организираната престъпна група го е разделила на по-малки парцели. Твърди се, че впоследствие са използвали лица с ниско социално-икономическо положение като подставени лица за подаване на заявления за земеделски субсидии.

Лидерът на организираната престъпна група е бил упълномощен от подставените лица да действа като техен представител пред Държавен фонд „Земеделие“ и Областната служба по земеделие на България, както и пред търговските банки. Това означава, че той е можел директно да вземе еврофондовете за земеделие, за които са кандидатствали, и да получи пълен контрол върху проектите.

Разследването сочи още, че като членове на организираната престъпна група може да са участвали две длъжностни лица от ДФ „Земеделие“ и Областната дирекция. Смята се, че те са подпомагали дейността на групата чрез предоставяне на информация и консултации, свързани със съответната оперативна програма и последващите проверки по време на изпълнение на проектите.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!