Горещи новини

Държавните предприятия сключили договори без обществени поръчки за 8,6 млрд. лева

Милиарди левове държавни пари са раздадени без обществени поръчки. Това обявиха на брифинг трима министри от служебния кабинет – регионалният Виолета Комитова, икономическият Кирил Петков и финансовият Асен Василев.

„Публичните предприятия са сключили договори за над 20 милиарда лева. От тях 11,7 млрд. са били с поръчки, а 8,6 милиарда са раздадени без”, каза финансовият министър Асен Василев.

Като пример за недобросъвестно изразходване на държавни средства от МС посочиха магистралите.„През 2018 и 2019 г. с министерски постановления държавата осигурява 3,71 млрд. лева, за да се изгради „Хемус”. След това Регионалното министерството дава на строителна компания 1 млрд. и 140 млн. лева, за да изгражда магистрала „Хемус” към края на 2020 г. Съответно 996 млн. са раздадени на 45-50 фирми авансово за магистралата“, обясни Кирил Петков.

Министрите увериха, че строителството на магистралата няма да спира.

Проверките показвали още, че „Автомагистрали“ са сключила договори с 30 фирми без обществени поръчки. За 3-4 дни са им преведени авансово 188 млн. лв.

Комитова обясни, че в много обществените поръчки е прилагана процедурата „инженеринг”.

„Чрез нея всички цифри и стойности могат да се завишават многократно”, каза Комитова. И даде пример – ако на изпълнителя му трябват 100 кубика чакъл, той може да напише, че са му нужни 500 и няма кой да докаже, че не е така.

„Инженерингът се възлага на една и съща фирма да направи проект на хартия и на същата фирма да го изпълни. Тя си наема и надзорна компания да следи качеството”, обясни Комитова.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!