Горещи новини

Държавната агенция за закрила на детето върна две белгийски деца в страната

| 13:43

Държавната агенция за закрила на детето организира и координира връщането на две белгийски деца в страната им. Това стана възможно с помощта и съдействието на Министерството на вътрешните работи и посолството на Кралство Белгия в България. Двете непълнолетни момичета са обявени от белгийските власти за издирване. При проверка на гранично контролно-пропускателен пункт „Калотина“ органите на МВР установяват самоличността на издирваните деца. Те са пътували с баща си, за когото белгийските власти са издали заповед за задържане за престъпления срещу личността.При получаването на сигнала Държавната агенция за закрила на детето своевременно организира настаняване на децата в кризисен център и социални работници, които да работят с тях. Едно от най-важните неща е да спечелим доверието на децата и да се постараем да бъдат настанени заедно в сигурна среда, така че да се отърсят от първоначалния шок на ситуацията и да започнем действия, както за прибирането в страната им, така и за съхранението на емоционалното им състояние, разказаха експертите от дирекция „Политики и програми за детето, стратегическо развитие и координация“ в ДАЗД, които координираха работата по случая. След обединяване на усилията на двете държави децата вече са в страната си, придружени от белгийски социални работници.

„В един такъв случай е много важно бързата и професионална работа с децата, защото те са в чужда страна, не говорят езика и са силно изплашени – нещо, което никое дете не трябва да чувства. Благодарение на добрата координация между институциите в двете страни, както и граждански организации, децата отново са в родината си и в защитена среда“, каза д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

За второто тримесечие на 2022 г. експертите на ДАЗД работят по 43 случаи на 48 деца български и чужди граждани с международен елемент.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!