Горещи новини

Древните цивилизации, забравени от историята

-18:53-Razloginfo.com

В историята на човечеството са съществували твърде много цивилизации, за които днес дори не знаем. И не защото не са били важни, а просто защото са се изгубили някъде през вековете. Знаем за древните египтяни и пирамидите, гръцките богове или известният календар на маите, който показва кога ще свърши света, но не и за царството на Сила, на Нок или пък на етруските. Въпреки славата, която заслужават, те са останали не толкова оценени от учените както са били гърците и египтяните. Тази статия има за цел именно това – да върне славата на едни забравени от историята цивилизации.Страната Пунт

Знаете ли какво е Пунт? Някога бил известен като рая на Земята. Пунт било царство в Африка, където по-късно търгували древните египтяни. Според теорията на учените, Пунт населявали южните части на днешен Судан, по южното крайбрежие на Червено море. Някъде по поречието на Нил и по границите на Етиопия и Судан. Знае се, че Пунт и Египет са започнали търговия помежду си най-малкото през 26 век преди Христос. По същото време на власт бил Куфу (Хеопс). Тогава е изградена и Хеопсовата пирамида в Гиза.

За Пунт разбираме повече, благодарение на египтяните. Според техните записки стоките, получени от Пунт били злато, смирна, слонова кост. От египтяните разбираме и за многобройните  морски експедиции до Пунт. Но така и не става ясно къде се намира това загадъчно кътче от историята.

Царството на Сила

Малко вероятно е да сте чували за тях. Управлявали са почти целия корейски полуостров в периода от 57 г. пр. Хр. до 935 г. Това ги прави една от най-дълго управлявалите някога династии. С течение на времето обаче културата им се развила и така те се превърнали в централизирано йерархично общество. Според легендата първият владетел на Сила бил Бак Хеокгеос (Bak Hyeokgeose). За него се говорело, че се излюпил в гората от яйце и по-късно се бракосъчетал с родена от дракон кралица. Останките на жена, открити близо до историческата столица на Сила – Гуенгджу (Gyeongju), разкриват на учените малко повече за царството на Сила. Подробният анализ на костите на жената сочат няколко неща – починала е в края на 30-те си години, била е вегетарианка, хранеща се с ориз, зърнени култури и картофи. Интересното тук е, че черепът на жената бил издължен доста необичайно. Нейните останки са едни от малкото открити. За сметка на това обаче учените са открили голям брой предмети от тяхното царуване – като се започне от железен Буда, златна кама и се стигне до невероятните бижута, които са носили.

Нок

Съвсем случайно откриваме за съществуването на Нок. Обитавали са територията на днешна северна Нигерия от около 1000 г. пр. Хр. до около 300 г. През 1943 година група миньори изкопали теракотена глава на статуя дело на Нок. Според музеят на изкуството Метрополитан в Ню Йорк, това е доказателство за богата скулптурна традиция. Открити са и други човешки скулптури. Има и такива, които носят различни символи на властта и пищни бижута, свързващи ги с Древен Египет. На някои от скулптурите има изобразени болни хора – например носители на елефантиазис.

Твърде дълго хората не са знаели, че е съществувала подобна цивилизация. Причина за това са и артефактите, на които не са обърнали достатъчно време за анализ. През 2012 г. САЩ връща на Нигерия откраднатите от Националния музей фигурки от времето на Нок, които са попаднали в Америка при контрабанда.

Индусите

Отново една от най-дълго просъществувалите цивилизации – от около 3300 пр. Хр. до около 1600 г. Територията им се простирала от реката Инд, намираща се в днешен Пакистан до Арабско море и Ганг в Индия.

Индусите са известни и под името „харапани“. Може да ги срещнете и като Харапска цивилизация. Били са изключително напреднали – не е за вярване, но са имали дентисти. Защото според изследване публикувано през 2006 г. в Nature, учените са открили 11 пробити кътници на хора, населявали долината на Инд преди 7500 до 9000 години. Друго доказателство за тяхното развитие са уникалните канализационни и дренажни системи, хранилищата за зърно, както и  многобройните артефакти като глазирани мъниста и керамика. Като причина за край на Харапската цивилизация се посочва миграцията. Резултатите на изследване от 2012 година сочат, че именно засушаването и по-късното търсене на по-влажен климат са станали предпоставка за умирането на цяла една цивилизация.

Етруските

Те са по-познати на хората от останалите култури, но все пак доста дълго време са били пренебрегвани. Населявали са днешна северна Италия в периода от около 700 г. пр. Хр. до около 500 г. По-късно най-вероятно са били асимилирани от римляните.

Етруската държава била теократична, което значи, че отделяли доста голяма част от ежедневието си в ритуали. Етруският народ е имал писменост. През 2013 година, учените са открили впечатляваща гробница, принадлежала някога на етруски принц.

Гробницата на етруски принц

В Поджо Кола (Poggio Colla) е открито най-старото изображение на раждане в западното изкуство, както и пясъчна плоча с размери 1,2 на 0,6 м с редки гравюри на етруски език. Именно етруски комплекс е бил най-голямата сграда в Средиземноморието по онова време. Там са открити над 25000 артефакти. За сега няма много запазени писмени извори на етруски език.

Сансиндуй

Когато през 1929 година фермер открива артефакти от непозната досега цивилизация, светът е озадачен. По-късно се оказва, че той е първият открил останки от Сансиндуй. Години по късно – през 1986 г. са открити нефритени резби и бронзови скулптури високи 2,4 метра. Кои били Сансиндуй? Те са култура от Бронзовата ера. Населявали са областта на днешната китайска провинция Сичуан..

За тях няма достатъчно информация. Можем само да гадаем какви всъщност са били. Говори се, че били добри в изкуствата. Майсторили маски от злато и бронз на техни предци или богове. Или поне така предполагат археолозите на Музея Сансиндуй в Китай. Цивилизацията им обаче изчезнала много отдавна – преди 2800 или 3000 години. По-късно били открити доказателства за тях в друг древен град – Джинша. Предположенията са, че народът на Сансиндуй е мигрирал там заради силно земетресение, което пренасочило водата на река Мин (Сичуан).

Източник: iskamdaznam.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!