Горещи новини

Драстично поскъпване на захарта, надмина и бензина

| 9:49

През седмицата в магазините се появи захар с нова цена – до 3 лева за килограм, а във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен е над тази цена и задмина литър бензин. Данните на Системата за агропазарна информация сочат, че за година поскъпването е със 87%.Заводът в Горна Оряховица е единственият производител на захар в България и осигурява около 30% от потребностите на българските потребители.

„Това са нормални пазарни условия – ние оперираме на единен европейски пазар. Около 70-80% от захарта в България влиза от ЕС, а европейският пазар е относително затворен“, каза пред БНТ Валентина Ралева – изпълнителен директор на завода.

Проблемите в сектора са причинени на първо място от инфлацията и войната.

Освен това 2021-2022 г. се отличава с голяма суша в Европа, което се отрази в по-нисък добив на цвекло, оттам и по-ниско производство и по-малко предлагане. допълнителен фактор е оскъпяването на всички разходи – енергийни, транспортни и други“

В момента най-големият проблем е прекъсването на веригите на доставки на основни суровини и материали, посочи Ралева.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!