Горещи новини

До кога ще купуваме скъпо олио?

| 9:53

Въпреки внесения в страната ни слънчоглед от Украйна, който веднага влезе в маслобойните и се очакваше да свали цената, то понижението е минимално и почти не се усеща от крайния потребител.Според експерти на Министерство на земеделието, търговията на едро със слънчогледово олио в първата седмица на август е в ценовия диапазон от 4,30 лв./литър (Русе) до 5,65 лв./литър (Ямбол). В седем от областните центрове олиото поевтинява с между 1,1% и 5,5% на седмична база (най-значително в Пловдив), докато в други три поскъпва в рамките на 0,9% – 1,9% (Стара Загора). Средната цена на едро за страната е 4,97 лв./литър, с 0,8% под нивото от предходната седмица

Цените на дребно на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) се движат в интервала от 4,92 лв./литър (Добрич) до 5,49 лв./литър (Благоевград и Кюстендил). В петнадесет области цените спадат от 0,2% до 4,6% на седмична база, най-съществено във Видин, Враца и Монтана, докато единствено в Русе е налице поскъпване, с 0,9%. В резултат, средната цена за страната се понижава с 1,3%, до 5,26 лв./литър.В другите търговски обекти (ДТО) олиото се продава на цени от 5,14 лв./литър (Перник и София) до 6,50 лв./литър (Плевен).

В същото време стана ясно, че перспективите за производството на слънчогледово семе в ЕС се влошават вследствие на екстремно високите температури и дефицита от влага. Това показват новите прогнозни данни на Службата за външните пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA). Редовните месечни доклади на FAS USDA имат изключително висок рейтинг сред участниците в търговията със зърнени храни и маслодайни семена, тъй като се подготвят въз основа на данните, предоставени от водещите национални експерти в самите страни производителки, повечето от които имат и селскостопански аташета към посолствата на САЩ.

„Жега, суша и по-ниски добиви! ” така започва темата за новата слънчогледова реколта в ЕС в доклада на FAS USDA , оповестен в средата на август. Прогнозата за размера на новата европейска реколта през маркетинговата 2022/23 г. е сведена до 9,7 млн. тона, в сравнение с 10,5-те млн.т, очаквани допреди един месец и 10,3 млн.т, произведени през 2021/22 г.

Оценката за средния добив от слънчогледово семе от хектар е намалена с 11 на сто – до 2,06 т, или 206 кг от дка, а това е с 13 на сто под нивото на 2021/22 г.

Производството на слънчоглед в ЕС е намаляло в сравнение с първоначалните прогнози главно заради продължителния дефицит от влага в Унгария, Румъния и Франция.

Агроспециалисти коментират, че слънчогледите, които до голяма степен са устойчиви на суша и топлина, са особено податливи на стрес, причиняван от високите температури по време на цъфтежа, а имено това се случи в Южна и Централна Европа през юли.

Източник: novinite.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!